Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Έρχονται και κατασχέσεις για το απλήρωτο «χαράτσι» ακινήτων.

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις θα έρχονται πλέον όσοι καταναλωτές ρεύματος δεν καταβάλλουν εντός 4μήνου το ειδικό τέλος ακινήτων, καθώς - σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε αργά χθες βράδυ στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, θα λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης κατά των φορολογουμένων αυτών.


Όσοι λοιπόν δεν πληρώσουν το χαράτσι των ακινήτων, μετά το πέρας 4μήνου από την ημερομηνία που αυτό κατέστη ληξιπρόθεσμο, θα πρέπει να «ετοιμάζονται» για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, κατασχέσεις μισθών και εισοδημάτων (από τρίτους).

Παράλληλα, στην τροπολογία προβλέπεται - για τους φορολογούμενους που διαφωνούν με τις αποφάσεις απαλλαγής από το χαράτσι από την πρωτοβάθμια επιτροπή των εφοριών - η δημιουργία ειδικής τριμελούς επιτροπής στο υπ. Οικονομικών.

Αντιδράσεις

Με επιφυλάξεις δέχτηκαν οι φορείς την τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται οι διαφορές των φορολογούμενων με τις εφορίες, που έχουν προκύψει από την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων.

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ασκήσουν ένσταση σε τριμελή επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, στην περίπτωση που ζητήσουν εξαίρεση από το ειδικό τέλος ακινήτων και το αίτημά τους απορριφθεί.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης: «Αυτά είναι υπεκφυγές για να πληρωθεί το χαράτσι. Παραπέμποντας ορισμένες περιπτώσεις σε επιτροπές, αποφεύγουμε το πρόβλημα. Είναι υπαρκτό, το γνωρίζουμε όλοι. Με μία απλή βεβαίωση ότι ο ενδιαφερόμενος είναι άνεργος ή ανήμπορος, θα μπορούσε να απαλλαγεί από τον έφορο. Τα αυτονόητα δεν μπορούμε να τα δεχτούμε ως ειδικό μέτρο. Ή δίνουμε λύση στο πρόβλημα ή αφήνουμε να πάνε τα πράγματα προς το χειρότερο».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, που αριθμεί σήμερα 16.000 μέλη, Ελένη Αλευρίτου, λέει ότι «αυτές είναι πάγιες διαδικασίες, το να πηγαίνεις σε ένα ανώτερο όργανο είναι πεπατημένη. Ακόμα και στο ΙΚΑ υπάρχει πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια επιτροπή. Αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα στην πράξη».

«Εμείς λέμε να μην περνάει η όποια διαδικασία από έφορο ή τριμελή επιτροπή. Θέλουμε να γίνουν όλα με αντικειμενικά κριτήρια. Γιατί δηλαδή να μην είναι εντελώς αξιοκρατική και με αντικειμενικά κριτήρια η διαδικασία; Ο έφορος θα αποφασίσει κατά συνείδηση δηλαδή; Ούτε αυτοί θέλουν να γίνουν κριτές. Πρέπει απλά να μπουν θεσμοί, αξιοκρατία 100% παντού», υπογραμμίζει με έμφαση το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και Υπεύθυνος Οικονομικών, Μανόλης Μποτζάκης.

«Είναι θετικό ως μέτρο, αλλά ανεπαρκές, καθώς δεν λύνει όλα τα θέματα. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει πολύ σημαντικό θέμα με τα λάθη που γίνονται στα χαράτσια που συχνά ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ. Στους ιδιοκτήτες αυτούς, το κράτος λέει πληρώστε τώρα και θα συμψηφιστούν τα χρέη μετά. Συχνά όμως τα ποσά είναι τόσο μεγάλα που ο ενδιαφερόμενος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς και προσθέτει: «Εμείς ζητάμε να προβλέπονται και διορθωτικές διαδικασίες, ώστε να μπορεί ο κόσμος να ανταποκριθεί.

Σύμφωνα με την τροπολογία, μέσα σε δύο μήνες από την κοινοποίηση της απόφασης του εφόρου, οι φορολογούμενοι μπορούν να ασκήσουν ένσταση στο υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα σε ειδική τριμελή επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και δύο υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Όσον αφορά τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, θα ενεργοποιούνται για τους φορολογούμενους, οι οποίοι δεν θα εξοφλούν, εντός τεσσάρων μηνών, από τη λήξη προθεσμίας πληρωμής των δόσεων του τέλους ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: