Το πραγματικό άστρο των Χριστουγέννων
Ομιλητής: Αντώνιος Α. Αντωνίου
Δρ Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Περίληψη
Είναι αλήθεια ότι κάθε χρόνο που η ανθρωπότητα γιορτάζει τη Γέννηση του Θεανθρώπου, αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον του κοινού για εκείνο το Άστρο που οδήγησε τους σοφούς μάγους της Ανατολής στην ταπεινή φάτνη που γεννήθηκε ο Σωτήρας του κόσμου.
Όμως, πρέπει να πούμε, το περίφημο άστρο της Βηθλεέμ φαίνεται πως για 2.011 χρόνια περίπου μετά την αναφορά της εμφάνισής του, κρατεί ακόμα αρκετά καλά τα μυστικά του. Είναι γεγονός ότι η διεθνής βιβλιογραφία έχει κατακλυστεί από χιλιάδες άρθρα και εκατοντάδες βιβλία, που –καθένα με τον τρόπο του– παρουσιάζει τη δική του εκδοχή και παρέχει τις δικές του πληροφορίες γι’ αυτό το δυναμικό σύμβολο των Χριστουγέννων. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, σήμερα υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος αναφορών, που μας δίνει τη δυνατότητα μιας αρκετά σοβαρής συλλογής θέσεων και απόψεων, τουλάχιστον όσον αφορά το γενικότερο επιστημονικό κύρος τους.
Στην Καινή Διαθήκη, η ύπαρξη του Άστρου αναφέρεται από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο στο γνωστό ευαγγελικό ανάγνωσμα (Ματθ. β΄, 1-12), που ακούμε στη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία. Είναι η περικοπή που προκάλεσε και προκαλεί μεγάλη διαμάχη για τη φύση του φαινομένου εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Πώς ξεκίνησε ιστορικά η προσπάθεια ερμηνείας του άστρου ως ενός φυσικού-αστρονομικού φαινομένου; Ποια είναι τα πιθανά σενάρια ερμηνείας του ως φυσικού φαινομένου; Τελικά τι ήταν το περίφημο αυτό άστρο των Χριστουγέννων; Στο σημαντικό και συνάμα επίκαιρο αυτό θέμα επιχειρείται μια διαφορετική και σφαιρική προσέγγιση.
Σύντομο βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Κύμη Ευβοίας. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στα Μαθηματικά και στην Αστροφυσική στη Γερμανία και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Είναι Διδάκτωρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ανήκει στο ερευνητικό τμήμα Αστρικής Φασματοσκοπίας του Τομέα Αστροφυσικής – Αστρονομίας- Μηχανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και παράλληλα είναι επιστημονικός υπεύθυνος της Εστίας Γνώσης και Πολιτισμού Χαλκίδας.
Περισσότερες από 60 επιστημονικές εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων με κριτές.
Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων ως προσκεκλημένος ομιλητής σε ημερίδες επιστημονικού και ευρύτερου πολιτιστικού περιεχομένου καθώς και σειρά εκπομπών-συνεντεύξεων σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς
Είναι μέλος πολλών επιστημονικών ενώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου