Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Η ομιλία κας Δήμητρας Πρέντζας- Συργιάννη

                                                                                               10-08-2011
Αιδεσιμολογιότατε

Κύριε δήμαρχε

Κύριοι αντιδήμαρχοι , κ. πρόεδρε του Δημ. Συμβουλίου.
κ. πρόεδρε της τοπικής κοινότητας  Στειρίου
Κυρίες και  Κύριοι

                                                
Καλησπέρα σας

Έργο νομίζουμε κάθε πιστού είναι να πράττει το αυτονόητο. Να εκφράζει με θαυμασμό και ταπεινότητα το δέος του μπροστά στο θαύμα της ζωής, να εκδηλώνει τις ευχαριστίες του προς τον δημιουργό με τις προσευχές του και τέλος να ενδυναμώνει και να εκφράζει με τρόπο πηγαίο την πίστη του προς εκείνο που τον υπερβαίνει ενισχύοντάς την παράλληλα με όσα δείγματα και φανερώσεις μπορούν να την εδραιώνουν στη συνείδησή του στο πνεύμα του «πίστευε και ερεύνα».
Υπάρχουν άνθρωποι που στη προσπάθειά τους να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στο τυπικό που συνοδεύει την έκφραση της θρησκευτικότητάς μας δηλώνουν άθεοι. Το παράδοξο είναι ότι και αυτοί οι δηλωμένοι της πίστης επικαλούνται τον θεό για να το πράξουν.
Εμείς είμαστε ένας απλός σύλλογος που οι στόχοι του άπτονται του θρησκευτικού συναισθήματος. Δεν εκπροσωπούμε την πίστη εκπροσωπούμε την ανάγκη μας να πιστεύουμε.
             Σε μέρες που η πίστη δοκιμάζεται από την απαξίωση και τη χρεοκοπία όλων εκείνων των αξιών που η ένθετη καταγωγή μας στερέωσε στο πέρασμα των αιώνων, είναι νομίζουμε καιρός να ξαναγυρίσουμε στον εαυτό μας.
             Στο πνεύμα αυτό ιδρύθηκε και δραστηριοποιείτε τόσα χρόνια τώρα ο σύλλογός μας παίρνοντας αφορμή την έμπρακτη μαρτυρία πίστης του Νικολάου, η καταγωγική αφετηρία της οποίας ανιχνεύεται στον τόπο μας.
             Ο σύλλογος συστάθηκε με την 27/1995 απόφαση του πρωτοδικείου Λιβαδειάς ύστερα από πρόταση ιδρυτικής επιτροπής κατοίκων του Στειρίου.
             Η αλήθεια είναι ότι όταν αναλαμβάναμε το δυσανάλογο για τις πλάτες μας έργο δεν είχαμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος του τολμήματος και όχι μόνο γιατί είμαστε απλοί πιστοί και όχι ειδικοί σε ζητήματα θεολογίας και θρησκειολογίας, αλλά και κυρίως γιατί οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε οργανωτικά, οικονομικά, επιστημονικά και διπλωματικά ήσαν πάνω των όσων είχαμε υπολογίσει.
             Ωστόσο οι δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε μας ένωσαν περισσότερο, μας φιλοτίμησαν και μας πείσμωσαν δυναμώνοντας την θέλησή μας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δώσαμε και δίνουμε δείγματα πως και διατεθειμένοι και ικανοί είμαστε να ανταποκριθούμε στις όλος ιδιαίτερες υποχρεώσεις που εν αγνοία μας εν πολλοίς αναλάβαμε .
             Να θυμίσουμε τις βασικότερες δράσεις του συλλόγου κατά την θητεία του εν ενεργεία διοικητικού συμβουλίου:
·           Τον Ιούλιο του 2010 είχαμε προσκηνυματική επίσκεψη στην  ιερά μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμίου.
·           Τον περσινό Αύγουστο, στις αντίστοιχες εκδηλώσεις ο σύλλογος συμμετείχε και παρουσίασε τη μέχρι τότε διαδρομή του και την εξαιρετικά εμπεριστατωμένη του κυρίου Κεσέν με θέμα «ο βίος και η πολιτεία του Νικολάου του Αποδημητού ιστορική και αρχαιολογική ανάλυση».
·           Τον Νοέμβριο του 2010 στρέψαμε σε ευρύτερα θέματα το ενδιαφέρον μας. Ο κύριος Γεώργιος Μπαλλής, εκπρόσωπος της οικολογικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) μας ευαισθητοποίησε σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.
·           Πριν από της τελευταίες δημοτικές εκλογές ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του τότε υποψηφίου και στη συνέχεια δημάρχου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας κ. Πατσαντάρα στον οποίο εκθέσαμε τους στόχους του συλλόγου μας και συζητήσαμε την ενίσχυσή του.
·           Υποδεχτήκαμε τον Ιανουάριο το νέο έτος με κοπή πίτας από τον π. Εμμανουήλ, ανταλλαγή ευχών , έκδοση ημερολογίου με τη μορφή του Νικολάου και διάλεξη του επιφανούς διδάκτορα αστροφυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντώνη Αντωνίου, με θέμα «η ζωή στο σύμπαν : μύθος ή πραγματικότητα».
·           Κάποια στιγμή πληροφορηθήκαμε από το Δημήτρη Λαγό την ύπαρξη της Παναγίας του Στείρι. Λίγα χιλιόμετρα βόρεια του κόρφου (Δήμος Σολυγείας) βρίσκουμε το παμπάλαιο ξωκλήσι της Παναγίας του Στείρι, κάποτε ναός ενός μοναστηριού, πιθανότατα του 11ου αιώνα, με περίσσειας ομορφιάς αγιογραφίες του 1668 έργα του αγιογράφου Θεόδωρου Κακκαβά.
·           Στις 19 Ιουνίου 2011 οργανώσαμε προσκυνηματική επίσκεψη όπου μας υποδέχτηκε ο π. Νικόλαος ο οποίος με την αρτοκλασία που κάναμε στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής  μεταβήκαμε στο βυζαντινό εξωκλήσι της «Παναγίας του Στείρι» όπου μας έκανε λεπτομερέστατη ξενάγηση για την ιστορία του ναού που προσφάτως ξεκίνησε η συντήρησή του από το Υπουργείο Πολιτισμού.
·           Ανάμεσα στα άλλα μας προέκυψε και η περίπτωση του ιδιαίτερα φιλόδοξου σχεδίου για την ίδρυση πνευματικού κέντρου παγκόσμιας εμβέλειας στη περιοχή μας όπου κληθήκαμε και διορατικότητα αλλά και περίσκεψη εκθέσαμε τις απόψεις μας.
·           Σε διαδοχικές απόπειρες να υποστηρίξουμε ζητήματα υγείας οργανώσαμε 2 επισκέψεις με την παρότρυνση και μεσολάβηση του τοπικού παραρτήματος της αντικαρκινικής εταιρίας Ν. Βοιωτίας στο κέντρο έγκαιρης διάγνωσης της αντικαρκινικής εταιρίας στη Παιανία όπου υποβλήθηκαν σε ψηφιακό έλεγχο και test pap γύρω στις 50 κυρίες της περιοχής μας.
·           Πρόσφατα επισκεφτήκαμε για μια ακόμη φορά το Τράνι, ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση της τοπικής ενορίας, με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων του πολιούχου τους Νικολάου του Αποδημητού.

Μας υποδέχτηκαν με τιμές και εγκαρδιότητα, τιμή που ανήκει σε όλους τους κατοίκους της γενέτειρας του καθολικού Αγίου και όχι μόνο σε εμάς που παρευρεθήκαμε. Και πρέπει να πούμε ότι η θέρμη με την οποία όλοι οι κάτοικοι του Στειρίου περιβάλλουν το σύλλογό μας, μας επιτρέπει χρόνο με το χρόνο να εδραιώνουμε όλο και περισσότερο την παρουσία του συλλόγου με ποικίλες δραστηριότητες θρησκευτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.
Σε αυτό το ταξίδι είχαμε την ευτυχή συγκυρία να είναι μαζί μας η δεσποινίς Βάσω Κανιστρά, η οποία μετέφρασε άψογα και βοήθησε να καταλαβαινόμαστε. Δυστυχώς οι φίλοι μας οι Ιταλοί δε μιλούν αγγλικά.

Και τώρα στο βήμα ο κύριος Συράκος Ιωάννης Κεσέν.

Τον θυμόμαστε υποθέτω από την περσινή του παρουσία.
Ο Συράκος ανήκει σε αυτήν την κατηγορία ομιλητών που προτιμά να αφήνει ημιτελή την εισήγησή του προκειμένου να μην εξαντλήσει το ακροατήριο. Είναι τόσο που έχει να πει που ελπίζω και η φετινή του εισήγηση να αφήνει υπόσχεση για συνέχεια.
Συνήθως τα βιογραφικά παρουσιάζουν το λιγότερο ενδιαφέρον κομμάτι της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Παραθέτουν στοιχεία και πληροφορίες, αλλά δε μιλούν για το πάθος, την υπευθυνότητα και τη φιλότητα με την οποία ένας άνθρωπος καταγίνεται με το αντικείμενο της επιστήμης και των  ερευνών.
Η περίπτωση του κυρίου Κεσεν, μπορώ να γνωρίζω ότι είναι εντελώς ξεχωριστή και θα ήθελα – είμαι βέβαιη και εκ μέρους όλων σας – να τον ευχαριστήσω θερμά, αναγνωρίζοντας του την ουσιαστική συμβολή στην αναζήτηση στοιχείων και μαρτυριών που φωτίζουν πέρα από κάθε αμφισβήτηση τη διαδρομή και τη μαρτυρία του Νικολάου, το όνομα του οποίου φέρει ο σύλλογός μας.
Πριν κλείσουμε με τις οφειλόμενες ευχαριστίες να σας μεταφέρω μια πληροφορία που αφορά στην εξέλιξη του βασικού στόχου του συλλόγου μας για πληρέστερη γνώση για την πορεία και το θρησκευτικό ήθος του Νικολάου.
Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχα με τον πατέρα με τον Antonio Scordino στο Ρήγιο – έφθασα εκεί μετά από προτροπή του πρωτοσύγκελου της ορθόδοξης εκκλησίας της Ιταλίας που εδρεύει στην Βενετία – με πληροφόρησε και το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη, αφού δεν έχω γραπτή μαρτυρία, ότι βρίσκεται αγιογραφία του Νικολάου σε ορθόδοξο ναό στην Κάτω Ιταλία. Ο π. Antonio υποσχέθηκε email με σχετικά στοιχεία. Το θεωρούμε πολύ σημαντικό. Βεβαίως, το ζήτημα της αγιοποίησης του Νικολάου υπερβαίνει της δικές μας αρμοδιότητες, είναι ζήτημα δογμάτων, ευελπιστούμε ωστόσο, στο βαθμό που η έρευνα θα αποδείξει την ορθόδοξη πίστη του άξιου τέκνου του Στειρίου, η εκκλησία να αποδείξει τον ανάλογο ζήλο για την κατάταξή του στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο.
Να ευχαριστήσουμε το δήμαρχό μας και τη σύζυγό του, που ήταν μαζί μας στην Ιταλία, και όλους τους εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, ένα-ένα τα μέλη των συλλόγων του χωριού μας, που οργανώνουν τις εκδηλώσεις του Αυγούστου για τη συνδρομή του καθενός από το πόστο του, να μην παραλείψω να αναφερθώ στην ολοπρόθυμη συνεργασία με τα παιδιά του δικού μας συλλόγου, την Έφη, το Θανάση, το Βασίλη, τον Σπύρο, τα παιδιά που έπαιξαν μουσική, όλως ιδιαιτέρως τον κύριο Κεσέν, τους χορηγούς μας – χωρίς αυτούς δεν κάνουμε βήμα – και κυριότατα όλους εσάς που διαθέσατε τη βραδιά σας για να είστε μαζί μας.
Ας κρατήσουμε από την αποψινή βραδιά ότι η θρησκευτική πολιτεία δεν είναι ξένη ή αντίθετη προς την κοινωνικότητά μας, και ότι ο θρησκευτικός μας πολιτισμός είναι δομικό κομμάτι της κουλτούρας και της παράδοσής μας.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Καλή συνέχεια των εκδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: